Σελίδες

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Δεν είναι ταβάνι η Β’ Εθνική»

Παναγιώτης Τσώλης, Χρήστος Ζαρογιάννης και Αντώνης Χρηστομάνος μιλούν για τη φετινή περιπέτεια της Νίκης και την άνοδο

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια το βολιώτικο ανδρικό μπάσκετ θα έχει ξανά εκπρόσωπο στην Β’ Εθνική Κατηγορία. Η άνοδος της Νίκης Βόλου μπορεί να μην θεωρείται υπέρβαση, θεωρείται όμως το πρώτο βήμα για να βγει η καλαθοσφαίριση της Μαγνησίας στους άνδρες από την αφάνεια και το αδιέξοδο.

Τόσα χρόνια το «ταβάνι» ήταν η Β’ Εθνική. Πλέον στη Νίκη με τις βάσεις που υπάρχουν και την οργάνωση της Ερασιτεχνικής, οι παίκτες της μπορούν να κάνουν όνειρα και για παραπάνω, με απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει στήριξη από τους φορείς και την τοπική κοινωνία.
Δεν πετούν στα σύννεφα, γνωρίζουν ότι χρειάζεται δουλειά, σοβαρότητα και υπομονή, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.
Οι πρωταγωνιστές της Νίκης Βόλου, ο Θεσσαλονικιός Χρήστος Ζαρογιάννης και οι Βολιώτες, Παναγιώτης Τσώλης και Αντώνης Χρηστομάνος μίλησαν χθες για την χρονιά που έφυγε, για την σεζόν που έρχεται, για τα κλειδιά της επιτυχίας, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και για τα δεδομένα που υπάρχουν και τους κάνουν να ονειρεύονται ακόμα περισσότερα με την κυανόλευκη φανέλα, αφού πιστεύουν ότι η Β’ Εθνική δεν είναι ταβάνι στα όνειρα τους. Οι τρεις καλαθοσφαιριστές βρέθηκαν στα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και «αφηγήθηκαν» τη φετινή τους περιπέτεια.

Από την αρχή στόχος η άνοδος
Ο Χρήστος Ζαρογιάννης έχει αγωνιστεί στην Α2 με την ομάδα του Εύοσμου. Έχει σημαντικές εμπειρίες από τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Έπαιξε σε Αρίωνα Θεσσαλονίκης, ICBS, Πανόραμα και Αναγέννηση/Φλόγα και ήρθε στη Νίκη για να την βοηθήσει να επιστρέψει στην Β’ Εθνική. Στόχος επετεύχθη, αν και ο όπως ο ίδιος εξηγεί ο τίτλος του φαβορί αποτελούσε παράγοντα άγχους στην προσπάθεια του ίδιου και των συμπαικτών του: «Από την αρχή στόχος ήταν η άνοδος. Αυτό είχε ξεκαθαριστεί. Ξεκινήσαμε ως το φαβορί και αυτό ήταν και αρνητικό γιατί όταν κουβαλάς την ταμπέλα του φαβορί πρέπει να το επιβεβαιώνεις κάθε αγωνιστική μέσα στο γήπεδο. Μας βάρυνε λίγο και μας άγχωνε, αλλά η ομάδα είχε πολύ καλή χημεία ανάμεσα στους παίκτες και στον προπονητή και κατάφερε να πετύχει τον στόχο της».
Όπως τονίζει πάντως ο Βολιώτης γκαρντ Παναγιώτης Τσώλης δεν φοβήθηκαν σε καμία στιγμή ότι θα χάσουν τον τίτλο: «Μέσα στον Γενάρη η ομάδα είχε κάνει μια αγωνιστική κοιλιά και αυτό δεν φαινόταν μόνο στα παιχνίδια, αλλά και στην προπόνηση. Είχαμε κάποια αρνητικά αποτελέσματα που μας έριξαν λίγο ψυχολογικά, αλλά μετά κάναμε ένα σερί εννιά στα εννιά. Παρά τις ήττες που ήρθαν στην συγκεκριμένη περίοδο δεν φοβηθήκαμε για το πρωτάθλημα».
Ο μικρότερος της παρέας, ο 21χρονος Αντώνης Χρηστομάνος, ήταν από τους νεαρούς παίκτες που εμπιστεύτηκε ο Γιώργος Ζαφειρούδης. Όχι τυχαία. Ανήκε στην ομάδα που κατέκτησε τα δύο χάλκινα μετάλλια στα Πανελλήνια παίδων και ήταν από τα παιδιά που η Νίκη επένδυσε επάνω τους για το ανδρικό τμήμα: «Με βοήθησε πολύ η φετινή χρονιά γιατί πήρα εμπειρίες. Ηταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα και για όλους τους νεαρούς. Το θετικό είναι ότι μας εμπιστεύτηκε ο προπονητής μας. Πιστεύω ότι θα πρέπει και οι υπόλοιπες ομάδες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νίκης και να δίνουν ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά να αγωνίζονται». 

Τα «κλειδιά» της ανόδου
Υπάρχουν άραγε τα λεγόμενα «μυστικά» της επιτυχίας σε μια πορεία ανόδου; Για τους κυανόλευκους υπάρχουν «κλειδιά» στην φετινή τους παρουσία. Παράγοντες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. «Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η στάση της διοίκησης από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήταν σε καθημερινή βάση δίπλα μας, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Σε οποιαδήποτε ανάγκη ήταν δίπλα μας. Αυτό παίζει ρόλο στην συνοχή μιας ομάδας και πιστεύω ότι ήταν το κλειδί -εκτός του αγωνιστικού κομματιού - που οδήγησε στην άνοδο», υποστηρίζει ο Χρήστος Ζαρογιάννης, ενώ για τον Παναγιώτη Τσώλη «κλειδί» αποτέλεσε και η παρουσία του Γιώργου Ζαφειρούδη στον πάγκο της ομάδας: «Θεωρώ ότι ο Γιώργος Ζαφειρούδης είναι ο καλύτερος προπονητής στην ψυχολογία. Ήμασταν φίλοι έξω από το γήπεδο, αλλά μέσα στο παρκέ υπήρχε η πειθαρχία που χρειαζόταν η ομάδα για να προπονηθεί. Διαχειρίστηκε πολύ σωστά το καλό ρόστερ που υπήρχε». 

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κόσμο»
Μπορεί ο Παναγιώτης και ο Αντώνης να γνωρίζουν τι σημαίνει ο κόσμος για τη Νίκη, όμως για τον Χρήστο αυτό που ένιωσε φέτος στο κλειστό της Νέας Ιωνίας ήταν για πρωτόγνωρο: «Σημαντικό κομμάτι ήταν και η παρουσία του κόσμου. Πρώτη φορά έχω δει τόσο κόσμο. Στις ομάδες της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει τέτοια υποστήριξη. Δεν το πίστευα ότι θα υπήρχαν τόσοι φίλαθλοι στις κερκίδες. Η παρουσία του ήταν καταλυτική».
Πάντως ο Αντώνης Χρηστομάνος δηλώνει ότι παρότι ήξερε τον κόσμο της Νίκης εντυπωσιάστηκε στο παιχνίδι με τον Αμπελώνα: «Όταν βγήκαμε από τα αποδυτήρια για τον αγώνα με τον Αμπελώνα, κοίταζα γύρω μου και δεν πίστευα αυτό που έβλεπα. Για πρώτη φορά έβλεπα γεμάτο το κλειστό. Περίμενα ότι θα έρθουν αρκετοί φίλαθλοι, αλλά όχι τόσοι πολλοί. Μου έχει μείνει αυτό από τη φετινή σεζόν».
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που μας βοήθησε και ήταν δίπλα μας και μας στήριξε σε όλη την προσπάθεια», συμπληρώνει ο Παναγιώτης, που έχει ζήσει παρόμοιες στιγμές στο παρελθόν. 

Στιγμές
Η πορεία της Νίκης στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής μπάσκετ, η άνοδος, οι ήττες, οι νίκες, ήταν όλα ένα παζλ από μικρές στιγμές. Τι θα θυμούνται από την φετινή χρονιά οι τρεις καλαθοσφαιριστές της Νίκης;
«Μου έχει μείνει η πρώτη επίσημη εμφάνιση μου με την ομάδα που συνοδεύτηκε από μια μεγάλη τοπική νίκη στο τοπικό ντέρμπι. Αυτό που μου θυμάμαι έντονα ήταν μετά τη νίκη ο ενθουσιασμός που υπήρχε. Η χαρά των διοικούντων, οι αντιδράσεις των φιλάθλων, των παικτών. Ζούσα κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές», εξομολογείται ο Χρήστος Ζαρογιάννης, ενώ για τον Παναγιώτη αυτό που θα του μείνει χαραγμένο στην μνήμη του είναι το εντός έδρας ματς με τον Αμπελώνα: «Θεωρώ ότι η πιο όμορφη στιγμή ήταν το παιχνίδι με τον Αμπελώνα. Δεν ήταν μόνο το αγωνιστικό κομμάτι και η επιτυχία, αλλά το κλίμα που επικρατούσε στο κλειστό». Η πρώτη άνοδος που πανηγύρισε είναι για τον νεαρό Αντώνη Χρηστομάνο αυτό που του μένει. «Κρατάω την άνοδο, τα πανηγύρια όπως και αυτό που ένιωσα όταν έβγαινα από τα αποδυτήρια στο ματς με τον Αμπελώνα βλέποντας τον κόσμο». 

«Δεν είναι ταβάνι η Β’ Εθνική»
Ο Παναγιώτης Τσώλης ξεκίνησε το μπάσκετ από τη Νίκη. Αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ μετά από μια σεζόν στην Ιεράπετρα επέστρεψε στους κυανόλευκους τα δυο τελευταία χρόνια. Οι στόχοι του πλέον ταυτίζονται με την ομάδα της Νέας Ιωνίας. «Θέλω να βοηθήσω τη Νίκη να φτάσει όσο ψηλότερα μπορεί και γιατί όχι αν τα καταφέρουμε να παίξω με την φανέλα της σε μια μεγαλύτερη κατηγορία. Βέβαια ακόμα είναι νωρίς και δεν θα πρέπει να πετάμε στα σύννεφα. Χρειάζεται η ανάλογη σοβαρότητα και υπομονή. Έτσι όπως είναι η ομάδα με κάποιες προσθήκες θα μπορέσει να σταθεί άνετα στη Β’ Εθνική».
Από την άλλη ο έμπειρος Χρήστος Ζαρογιάννης που έχει «φάει με το κουτάλι» τις εθνικές κατηγορίες, θεωρεί ότι η ευχή του Παναγιώτη μπορεί να πραγματοποιηθεί: «Για κανένα λόγο δεν πιστεύω ότι είναι ταβάνι η Β’ Εθνική για αυτή την ομάδα. Η Β’ Εθνική είναι πιο βατή κατηγορία από αυτή που αγωνιστήκαμε φέτος. Αν η ομάδα δυναμώσει σε κάποιες θέσεις που σίγουρα χρειάζεται ενίσχυση, το να κάνει μια πολύ καλή πορεία στην Β’ Εθνική που ίσως να φέρει και την άνοδο είναι πιο εύκολο. Η Γ’ Εθνική δεν συγχωρεί τα στραβοπατήματα και τα λάθη. Στη Β’ οι περισσότερες ομάδες είναι ισάξιες και παίζουν ρόλο όλα τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. Μάλιστα όταν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις, η διοικητική ηρεμία, ο ικανός προπονητής και ένα καλό σύνολο, δεν είναι δύσκολο να το παλέψεις».
Ο 21χρονος Αντώνης Χρηστομάνος δεν μπορεί να γνωρίζει για την Β’ Εθνική. Θα είναι η πρώτη του χρονιά που θα αγωνιστεί εκεί. Έτσι βάζει σε μια σειρά τις προτεραιότητες του και αφήνει τους πιο έμπειρους συμπαίκτες του να τον καθοδηγήσουν σε νέους στόχους: «Για μένα θα είναι η πρώτη μου φορά. Πρώτος μου στόχος είναι να τελειώσω την σχολή λογιστικής στην Λάρισα και στο μπάσκετ να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Αυτό που θέλω είναι να καθιερωθώ και να πάρω συμμετοχές και στη Β’ Εθνική». 

Ακόμα ψηλότερα
«Εύχομαι το βολιώτικο μπάσκετ να μπορέσει να ξεπεράσει το φράγμα της Β’ Εθνικής», τόνισε με νόημα ο Παναγιώτης Τσώλης, όσο για τον λόγο που μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια εξήγησε: «Πιστεύω ότι συμβαίνει λόγω νοοτροπίας. Υπάρχουν πολλές ομάδες στην πόλη και «μοιράζονται» οι καλοί καλαθοσφαιριστές. Παίζει ρόλο και το οικονομικό. Αρκετοί παίκτες φεύγουν για να παίξουν σε άλλες πόλεις. Υλικό υπάρχει απλά δεν το έχουν εκμεταλλευτεί σωστά».
Ο Χρήστος Ζαρογιάννης επίσης ευχήθηκε μεγαλύτερες επιτυχίες: «Αν και είναι ακόμα νωρίς εύχομαι του χρόνου η ομάδα να κάνει ανάλογη πορεία η οποία θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο σύλλογο».
Όσο για τον μικρό, έκανε μάλλον την πιο πρωτότυπη και πιο σημαντική ευχή. «Να αγκαλιάσει ο κόσμος την προσπάθεια που κάνει η Νίκη για να ανεβάσει επίπεδο το βολιώτικο μπάσκετ». 

Πηγή: www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου